top of page

Dagmedicatie en supplementen

Onderstaand werk ik een voorbeeld uit van hoe het 6 punten Herstelprotocol kan worden toegepast. Er zijn vele mogelijkheden om het 6 punten Herstelprotocol in te vullen en dat wordt bepaald door de arts in samenwerking met de patient. Het onderstaande is dus slechts voorbeeld van de uitwerking die ik zelf persoonlijk toepas en waardoor ik nu (langzaam) genees.

De dagmedicatie en supplementen voor ME/cvs, Long Covid en fibromyalgie kunnen het beste worden verdeeld over twee momenten: het ontbijt en het middageten. De medicatie tezamen met de helft van de supplementen wordt dan ´s ochtends ingenomen (waaronder de eerste dosis magnesium) en de rest van de supplementen wordt dan tussen de middag ingenomen (ook weer met een dosis magnesium). Naratriptan (een anti-migraine middel) wordt genomen op het moment van behoefte. De dagmedicatie en supplementen hebben allen het doel om het immuunsysteem te moduleren (in balans te brengen), het virus te elimineren en tekorten aan te vullen.

 

Wetenschappelijke achtergrond over de werking van medicatie én supplementen kan worden gevonden op de pagina Werkzaamheid medicatie en op de pagina Werkzaamheid supplementen.

A. (Eventuele) medicatie:

 • Een SSRI zoals citalopram, fluvoxamine of fluoxetine. Bij spierproblemen kan duloxetine worden genomen (20 tot 40 mg, receptplichtig; bij langdurig gebruik van een SSRI is het van belang een zwaar B-complex bij te slikken, want SSRI´s putten het B-complex uit)

 • Een antipsychoticum zoals quetiapine (25 mg,receptplichtig), of andere antipsychotica

 • DHEA (25 mg, receptplichtig, bij bijnieruitputting)

 • Naratriptan bij migraine-aanval (receptplichtig, 2,5 mg)

 • LDN (receptplichtig; 1,5 mg tot maximaal 10 mg)

¨Er is een grote kans dat behandeling met een SSRI (anti-depressivum), in combinatie met een antipsychoticum of een bėtablokker binnen een half jaar leidt tot een aanzienlijk verbetering. Bovendien geldt: hoe meer virus, hoe beter de behandeling werkt. Overleg voor deze behandeling met een huisarts, een multi-systeemziekte arts, of een psychiater die goed op de hoogte is van de juiste toepassing van SSRI´s bij ME/cvs en Long Covid¨

Andere medicatie die in aanmerking komt:

Medicatie voor POTS/OI/OH:

-  fludrocortison, atenolol, propranolol, metoprolol, perifeer werkende midodrine, centraal werkende methyldopa, clonidine, guanfacine, pyridostigmine, desmopressine, ivabradine, saline (via infuus), droxidopa (Northera)

 

Cognitieve beperkingen en vermoeidheid (kijk uit voor (“crashes”!):

-  methylfenidaat, modafinil, armodafinil, amantadine, 

 

Pijnmedicatie:

  LDN, duloxetine, milnacipran, gabapentine, pregabaline, cyclibenzaprine, tizanidine, baclofen, medische marijuana, celecoxib, meloxicam, diclofenac, naproxen, acetaminofen, amitriptyline, tramadol

 

Immuundysfunctie:

- intraveneuze immunoglobuline, subcutane gammaglobuline, inosine pranobex, hydroxychloroquine

 

Bacteriële overgroei in darmen:

-  rifaximine, metronidazol, doxycycline, amoxicillin-avulonzuur

 

Bron: Health Rising, Cort Johnson, 30 april 2021 (namens de US ME/CFS Clinician Coalition)

 

B. Supplementen:

 

 • Hooggedoseerde vitamine C (ontzuurde vitamine C poeder, 6 tot 10 gram verdeeld over de dag, via internet)

 • Vitamine D3/K2 (vitamine D3 2000 I.E., vitamine K2 100 mcg, via internet)

 • Zware multivitamine (met o.a. een goed B-complex, vooral B1, B3, B6 (max. 15 mg/dag!), vooral B1, B11 en B12 zijn van groot belang alsmede selenium; via internet)

 • Zink (25 mg) en quercetin (500 mg)  (via internet)

 • Chlorella (1000 tot 2000 mg, via internet)

 • Aminozuur complex (via internet) eventueel aangevuld met extra l-lysine (1.000 tot 3.000 mg, afhankelijk van lichaamsgewicht)

 • S-acetyl l-glutathion (100 mg.  via internet)

 • Magnesium (250 mg, via internet)

 • Omega-3 (500 tot 1.000 mg EPA en DHA gezamenlijk, via internet)

Andere supplementen die ook in aanmerking komen:

 

- lactoferrine, colostrum, curcuma, Q10, acetyl l-carnitine, l-tryptofaan, l-arginine, l-lysine, matcha poeder (groene thee extract), groen stevia poeder (tevens zoetstof), tijmconcentraat, bromelaïne, resveratrol, serrapeptase, oregano-olie, TMG, SAM-e, hyaluronzuur, astaxhantine, etc.

 

C. Toelichting:

 • SSRI. Depressie en suïcidaliteit horen bij ME/cvs en Long Covid. Dit wordt veroorzaakt door overprikkeling van de hersenen en door verminderde aanmaak in de darmen door darmdysbiose (90 tot 95% van de serotonine wordt in de darmen gesynthetiseerd). Zie daarvoor ook: Long Covid en serotonine. Lage serotoninespiegels veroorzaken depressie als er te weinig vrij serotonine is. Bovendien leidt een verlaagd niveau van serotonine tot een verslechterde werking van de hersenen. Ook verzwakt hierdoor het parasympatisch zenuwstelsel en dit verzwakt weer het immuunsysteem. Alleen een SSRI (zoals citalopram, fluvoxamine, fluoxetine, duloxetine, etc.) lost dit probleem op. Het middel moet voorzichtig worden opgebouwd onder leiding van een psychiater. Ik ben zelf geweldig opgeknapt door paroxetine (één van de eerste SSRI´s).

 • Antipsychchotica (zoals quetiapine en aripripazole) zorgen voor een ontspannende werking in het zenuwstelsel door de dopamineniveaus te verlagen en de serotonineniveaus te verhogen. Dat is goed voor de werking van het immuunsysteem. Als quetiapine wordt voorgeschreven dan kan het innamemoment verplaatst worden naar de avond, want het is ook een goed slaapmiddel.

 

 • DHEA is nodig bij bijnieruitputting waardoor het DHEA niveau laag is (meting via bloedtest). DHEA is een goede immunomodulator, verhoogt de energieproductie, verbetert cognitieve functies (concentratie en aandacht), reguleert emoties en stemmingen, reguleert het slaappatroon en verhoogt de spiermassa.

 

 • LDN (Low Dose Naltrexone) verbetert de functie van het belangrijke endorfinesysteem (krachtige immunomodulatie) en het verhoogt de productie van NK-cellen. De dosering moet langzaam worden opgebouwd onder begeleiding van een specialist of arts. Kan bijwerkingen geven.

 

 • Naratriptan. De hoofdpijn bij ME/CVS en Long Covid is vaak migraine (veroorzaakt door ontsteking van de hersenstam) en het anti-migraine middel naratriptan helpt goed bij een migraine-aanval. Wanneer de aanvallen vaak voorkomen dan is het goed om het middel metoprolol (dagelijks) te nemen want dat is in staat om de aanvallen te voorkomen.

 

 • Vitamine C is een zeer krachtige immuunbooster en langdurige inname leidt niet tot nierstenen (fabeltje). Vitamine C is een enorm onderschatte vitamine maar extreem hoog gedoseerde vitamine C (25 tot 50 gram, intraveneus) helpt zelfs beter dan traditionele farmaceutica bij sepsis (een gevaarlijke aandoening waarbij nieren en lever uitvallen). Deze vitamine is dus ook sterk immunomodulerend.

 

 • Vitamine D3 is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem. Het is niet voor niets dat veel cellen in het menselijk lichaam een D3-receptor heeft. Ouderen en zieken hebben allemaal een vitamine D3-tekort (een stil verzwegen probleem tijdens de Covid19 pandemie). Bij het slikken van vitamine D3 hoort ook vitamine K2 om de vaatwand te beschermen tegen kalkafzetting. Bovendien werken vitamines D3, K2 en A synergetisch. Vitamine D3 is immunomodulerend en het helpt bij zwakke bijschildklieren (tezamen met calcium).

  

 • Het aminozuur complex is nuttig om aan te vullen. Aan dit aminozuur complex kan ook nog extra l-lysine worden toegevoegd. L-lysine is anti-viraal en heeft werking tegen verschillende Herpesvirussen.

 

 • Een zware multivitamine met daarin onder andere een zwaar B-complex en selenium is essentieel voor het zenuwstelsel. Zo leidt een tekort aan vitamine B12 tot zenuwschade en de symptomen zijn daarna identiek aan ME/CVS (!). Ook een tekort aan calcium leidt tot zenuwschade en ook dat geeft symptomen die identiek zijn aan ME/CVS (!).

 

 • Chlorella is een micro-alg met bijzondere eigenschappen: het verhoogt het aantal NK-cellen, is dus antiviraal en antibacterieel én het helpt bij de ontgifting van de lever.

 

 • Zink en Quercetin. Zink maakt het moeilijker voor het virus om zich te repliceren in de cel. Quercetin is een zinkionophoor en zorgt ervoor dat zink beter wordt opgenomen in de cel vanuit de bloedbaan.

 

 • Magnesium. Alle ME/cvs en Long Covid patiënten hebben een tekort aan Magnesium (mededeling van mijn specialist). Magnesium werkt kalmerend en ondersteunt de nachtrust. Andere functies zijn: energieproductie, hartgezondheid, mentale gezondheid, migraineverlichting, verbetering immuunfunctie en bovendien is magnesium betrokken bij 300 enzymatische processen.

 

 • S-acetyl l-glutathion is een vorm van glutathion die goed wordt opgenomen in het lichaam. De functies van glutathion zijn ontgifting, antioxidante bescherming, immuunregulatie, ondersteuning bij productie van witte bloedcellen en levergezondheid.

 • Omega-3 is een middel dat helpt bij het verminderen van ontstekingsreacties, en dus ook bij de ontstekingsreacties in de hersenen

Dit is het programma van medicatie en supplementen voor de dag. Daarnaast zijn er de medicatie en de supplementen voor de nacht: Nachtmedicatie en supplementen.

Herstel van ME/CVS en Long Covid is mogelijk met het 6 punten Herstelprotocol
bottom of page