top of page

Nachtmedicatie en supplementen

Voor patiënten met ME/cvs, Long Covid en fibromyalgie is het meest belangrijke onderdeel van het herstelprotocol de medicatie die leidt tot een uitstekende nachtrust in combinatie met een ontspannen zenuwstelsel. ´s Nachts werkt het immuunsysteem het best en bovendien is het essentieel dat het uitgeputte zenuwstelsel ´s nachts goed kan uitrusten. Dit onderdeel wordt in de meeste behandelingen over het hoofd gezien. 

Wetenschappelijke achtergrond over de werking van medicatie en supplementen kan worden gevonden op de twee pagina´s Werkzaamheid medicatie en Werkzaamheid supplementen.

A. (Eventuele) slaapmedicatie:

 

  • Zopiclon (7,5 mg, direct voor het slapen gaan, receptplichtig)

Andere slaapmedicatie die in aanmerking komt:

-  trazodone, laaggedoseerde tricyclische antidepressiva, amitriptyline, doxepin, mirtazapine, gabapentin, pregabaline, clonazepam (verslavend!), cyclobenzaprine, zolpidem, zopiclon, tizanidine, suvorexant, topiramaat, hydroxyzine, clonidine, guanfacine, prazosin, diphenhydramine

Bron: Health Rising, Cort Johnson, 30 april 2021 (namens de US ME/CFS Clinician Coalition)

B. Supplementen:

  • Melatonine (2,5 mg, 2 uur voor het slapen gaan, via internet

  • GABA (1000 mg, direct voor het slapen gaan, via internet)

  • Magnesium (250 mg, direct voor het slapen gaan, via internet)

Andere supplementen die in aanmerking komen:

l-theanine, ashwaganda, 5-HTP, kamille, valeriaan, CBD-olie, l-tryptofaan, etc.

C. Toelichting:

  • Het slaapmiddel zopiclon ontspant het zenuwstelsel en bevordert de nachtrust. Het middel leidt niet tot gewenning of verslaving. Ik heb zelf zeer positieve ervaringen met dit middel.

  

  • Melatonine. Melatonine verbetert de nachtrust, het verlaagt het cortisolniveau, vermeerdert de T-cellen (is dus antiviraal en antibacterieel) en helpt bij de afvoer van afvalstoffen uit de cel. Dit middel geeft geen gewenning of verslaving.

  • Magnesium. Alle ME/cvs en Long Covid patiënten hebben een tekort aan Magnesium (mededeling van mijn specialist). Magnesium werkt kalmerend en ondersteunt de nachtrust. Bovendien is magnesium betrokken bij 300 enzymatische processen.

  • GABA. Dit is de neurotransmitter met de meest ontstressende werking. De functies van GABA zijn: remming van andere neurotransmitters waaronder dopamine, nachtrust, spierontspanning, stabiliteit van de stemming, pijnvermindering, verbetering van eetlust en spijsvertering.

Naast  medicatie en supplementen is het noodzaak om te werken aan de darmflora (microbioom) voor een goede werking van het immuunsysteem en ook voor minder stress in het zenuwstelsel: Pre-biotica en pro-biotica.

Herstel van ME/CVS en Long Covid is mogelijk met het 6 punten Herstelprotocol
bottom of page