top of page

Pre-biotica en pro-biotica

Een groot probleem bij ME/cvs, Long Covid en fibromyalgie is dat het immuunsysteem uit balans is.  Dat betekent dat er te weinig ¨goede¨ immuuncellen zijn (w.o. NK-cellen en T-cellen) en te veel ¨slechte¨ immuuncellen zoals auto-immuuncellen. Tevens zijn er te veel cytokinen en te veel ontstekingsreacties. Daarom moet het immuunsysteem gemoduleerd worden (in balans gebracht) en voor een deel gaat dat via het stimuleren van de darmflora (het microbioom). Bovendien zorgt een goed microbioom voor een stressverlagende werking. Voor een goed werkend microbioom zijn pre-biotica en pro-biotica nodig. Pre-biotica zijn fermenteerbare voedingsvezels (het voedsel voor de darmbacteriën), pro-biotica zijn de darmbacteriën zelf.

 

Pre-biotica (fermenteerbare voedingsvezels) zitten in:

  • bonen, linzen, volkoren pasta, uien, krielaardappels in de schil, zilvervliesrijst en fruit

  • geplette granenmuesli, haver, gerst en roggebrood

  • (wal)noten, lijnzaad en sesamzaad (ook darmreiniging)

  • inuline als zoetmiddel (ondersteunt vooral bifidum bacteriën; wordt gerekend tot de pre-biotica)

 

Pro-biotica (darmbacteriën) zitten in:

 

  • Pro-bioticapillen (koop probiotica-pillen met veel k.v.e., oftewel kolonie vormende eenheden; via internet)

  • Halfvolle yoghurt of kwark (ook voor de calcium)

  • Kefir of karnemelk (ook voor de calcium)

  • Verse zuurkool (ongekookt!!)

Het slikken van pro-bioticapillen vraagt om een speciale aanpak, want anders gaan de pro-biotica bacteriën dood in de zure maag. De methode: neem de pillen ´s ochtends op een lege maag met twee volle glazen water en eet daarna een uur lang niets. Dan kunnen de bacteriën de maag-darm-barrière passeren en komen ze (bijna) ongeschonden in de darmen terecht.

Vervolgens is het van belang om de juiste voedingsstoffen (nutriënten) binnen te krijgen. Het Westerse dieet is niet echt gezond. En daarom gaan we naar de volgende pagina: Nutriënten.

Herstel van ME/CVS en Long Covid is mogelijk met het 6 punten Herstelprotocol
bottom of page