top of page

Nutriënten

Voeding (¨nutriënten¨) is in feite een soort geneesmiddel omdat er essentiële voedingsstoffen in zitten die nodig zijn voor de gezondheid en voor herstel na ziekte. ME/cvs, Long Covid en fibromyalgie veroorzaken allerlei voedingstekorten en die moeten worden aangevuld. Nutriënten bevatten pre-biotica en ook pro-biotica maar vooral ook vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en oliën. Kies voor het mediterrane dieet:

  • 600 gram per dag: veel groente (300 tot 400 gram) en daarnaast zilvervliesrijst, volkoren pasta, bonen, linzen, uien, krielaardappeltjes in de schil en fruit (dus geen geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem, witte rijst, aardappelpuree, wit brood, cornflakes, maar ook geen pizza, patat, etc.)

  • 200 gram per dag: volkoren muesli, haver, gerst, rogge brood, (wal)noten, lijnzaad en sesamzaad

  • Geen suiker, geen frisdranken of fruitdranken zoals sinaasappelsap, geen honing, stroop, jam of zoete taart (te veel suiker veroorzaakt candida-schimmel en chronische ontstekingen)

  • Wel klein fruit (blauwe bessen, krenten, cranberries, incabessen, etc.)

  • Wel (vette) vis maar géén vlees en zeker geen vleesprodukten zoals worst, ham, paté, rookvlees, frikadellen, etc.; soja-eiwit, bonen en ook ei zijn goede vleesvervangers (slik bij vleesloos eten wel vitamine B12)

  • Gebruik 300 ml halfvolle yoghurt en 400 ml halfvolle (soja)melk; dat is voor extra eiwit en calcium, en de yoghurt is goed voor de ochtendmuesli met de havervlokken, zemelen etc.

  • Veel olijfolie ("goede" Omega-3) en weinig zonnebloemolie ("slechte" Omega-6); kokosolie is prima voor bakken en braden

  • Erg goed is ook 30 gram puur cacaopoeder (bij de speciaalzaak); het vermindert de oxidatieve stress door vrije radicalen, verbetert de cognitieve functie, vermindert ontstekingen, verlicht angst en depressie, verbetert spijsvertering en zorgt voor meer aanmaak stamcellen; kan goed gebruikt worden met de ochtendmuesli 

  • Gebruik scheutig zwarte peper als specerij in de warme maaltijd (daardoor worden de nutriënten veel beter opgenomen); ook gember, kaneel, basilicum, tijm, oregano, knoflook en andere smaakstoffen zijn goed om te gebruiken; gebruik ook extra zout als je bloeddruk laag is (gejodeerd keukenzout)

  • 's Ochtends een zwaar ontbijt, 's middags een zware warme maaltijd en om 17.00 alleen een roggebroodje of zelfs helemaal niets (dan is 's nachts de maag en het eerste deel van de darmen leeg en kunnen de lichaamscellen beter hun afvalstoffen kwijt en de nodige celreparaties uitvoeren; autofagie)

Het immuunsysteem werkt het beste met een gezond lichaamsgewicht (BMI tussen 20 en 23, voor zowel mannen als vrouwen). Bij een BMI boven de 30 werkt het immuunsysteem aanzienlijk slechter doordat het buikvet nu ook chronische ontstekingen creëert. Het bovenstaande nutriëntenschema helpt om je BMI omlaag te krijgen.

Het is voor patiënten lastig om te koken. Tóch zijn er ook kant-en-klaar maaltijden van hoge kwaliteit. Daarbij zijn vooral diepvries maaltijden van belang want daarin zitten weinig conserveermiddelen en additieven. Bovendien zitten er nog veel vitaminen in want de groente wordt vers van het land ingevroren (ingevroren groente is beter dan de zogenaamde ¨verse groente¨ die al een aantal dagen in het schap ligt). Bij koken moet je altijd het kookvocht gebruiken en niet weggooien (de helft van alle vitaminen zitten er in!). Wokken is dan ook beter dan koken, en stomen is ook erg goed.

Voor het kookgemak is de magnetron erg handig. Het laat de meeste voedingsstoffen ongemoeid, behalve ...... een aantal enzymen. En dat is een probleem want daar zitten toch wel een paar belangrijke tussen. Daarom is het verstandig je aan de volgende ¨magnetron-regels¨ te houden:

1. gebruik nooit plastic bakjes of verpakkingsmateriaal in de magnetron (plastic deeltjes komen in het eten)

2. ontdooi ingevroren voedsel tot kamertemperatuur zonder de magnetron te gebruiken 

3verwarm vers of rauw voedsel tot 70 graden Celsius (doodt alle bacteriën), en roer tussentijds twee keer door om het goed te mengen; maak het niet warmer dan 70 graden

4. verwarm kant-en-klaar voedsel tot 50 graden Celsius, en roer tussentijds één keer door; maak het niet warmer dan 50 graden 

 

Met deze ¨magnetron-regels¨ kun je de (handige) magnetron gebruiken zonder al te veel enzymen te verliezen. 

De noodzaak van de juiste voeding wordt onderstreept door de casus van de burgemeester van New York (Eric Adams, vanaf 2020), die in in 2016 blind wakker werd. Hij werd gediagnosticeerd met diabetes-2 en moest veel medicijnen slikken. Hij koos echter voor een andere weg. Hij vond een integraal geneeskundige die diabetes-2 bestreed met de juiste voeding (hij had er ook een boek over geschreven). Zonder medicijnen, maar met de juiste voeding, genas Eric Adams van diabetes-2. Zijn verhaal is te vinden onder de volgende link:   https://amp.cnn.com/cnn/2022/09/27/opinions/america-diabetes-obesity-crises-eric-adams

De meeste interventies zijn nu ingevuld. Alleen de interventie pacing van inspanningen moet nog. En daarvoor gaan we naar de volgende pagina: Leefstijl.

Herstel van ME/CVS en Long Covid is mogelijk met het 6 punten Herstelprotocol
bottom of page